Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Καληνύχτα Αθήνα;



Αποτελεί βία, χούντα με πρόσωπο πιο εξελιγμένο, -είναι η φυσική ροή των πραγμάτων η εξέλιξη- όλα όσα διαπράττονται καθημερινά δίπλα μου. Η εκάστοτε εξουσία κάνει τη δουλειά της. Η ιστορία έχει δείξει και εξακολουθεί να δείχνει πως καμιά εξουσία δεν είχε επίκεντρο τον Άνθρωπο. Ουδέποτε. Οι εξαιρέσεις, ελάχιστες, αφανίστηκαν. Λείπει: παιδεία βαθιά, γνώση όχι εξειδικευμένη, γνώση βαθιά, φαντασία, συνεχή παρατήρηση. Δεν τα  έχουμε. Όποιος αντιτάσσει το επιχείρημα, το έχω ακούσει δεκάδες φορές κυρίως από ανθρώπους μεγαλύτερους και ‘μεγαλύτερους’, πως δεν έχω ζήσει χούντα για να δω τι σημαίνει, γι’ αυτό να προσέχω πώς χρησιμοποιώ τη λέξη αυτή,  θα του απαντήσω χωρίς καμία ντροπή, ότι με αφορά και με καίει αυτό που τώρα ζω, όχι αυτό που ΔΕΝ έζησα. Και, σαφώς και δυστυχώς ζήσανε συνάνθρωποι μου. Αυτό, είναι γνώση, το μελετάμε, το γνωρίζουμε σε θεωρητικό επίπεδο, οφείλουμε να το γνωρίζουμε και μέχρι εδώ καλά. Ούτε κατοχή ζήσαμε κάποιοι, είμαστε λίγο νεώτεροι, λυπούμαστε για αυτό και ζητάμε συγγνώμη, εφόσον εκεί σε οδηγεί  η λογική κάποιων που κάπου αλλού ζούνε και δε θέλουν να ξεκολλήσουν από κει, ενώ τα πράγματα έχουν φύγει μίλια μακριά, και εμποδίζουν και τους υπόλοιπους να προχωρήσουν, να ζήσουν. Μια λογική απαγορευτική και επικίνδυνη, ειδικά σ' αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς. Είναι η νοοτροπία που βάζει φρένο και τρικλοποδιά στα πράγματα και διχάζει γενιές. Πράγματι, η μια γενιά την άλλη ν’αλαφρώσει δε μπορεί, όπως λέει και ο λαός, στην Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Οι πράξεις σας, έχουν άμεσο αντίκτυπο επάνω μας .Και οι δικές μας στους επόμενους.
Κινήσεις αιφνιδιασμού, κινήσεις πονηρές, κινήσεις που γίνονται νύχτα, είναι κινήσεις που ανήκουν στην μαφία, και όχι στις κυβερνήσεις μιας χώρας που θέλουν να λένε πως είναι Δημοκρατικές. Κάτι εκεί έχουμε μπερδέψει. Όταν η πόλη κοιμάται, και η κυβέρνηση αποφασίζει νύχτα να δώσει εντολή για οποιαδήποτε κίνηση, δρα ύπουλα, πονηρά, και με δόλο. Δρα εν αγνοία του πολίτη.

Όσοι τώρα, είναι απέναντι αλλά είναι απόντες, φέρουν την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Το έγκλημα που διαπράττουν είναι ακόμα μεγαλύτερο. Όταν αφήνουν την εκάστοτε κυβέρνηση να παίζει μόνη της μπάλα μέσα σε γήπεδο, στο οποίο έχουν παραβιαστεί  βασικοί κανόνες του παιχνιδιού, και εξακολουθούν να παρακολουθούν το παράνομο παιχνίδι, κατατάσσονται στην κατηγορία των ηθικών αυτουργών. Η βασική τους μέριμνα θα πρέπει να είναι η πρόληψη, για όποιο τέτοιο φαινόμενο, η ασπίδα για να μην φτάνει η εκάστοτε κυβέρνηση σε τέτοιες πράξεις.
Έχω θυμό. Αρνούμαι να αντιδράσω με το θυμικό. Θέλει πολύ δουλειά, πολύ, για να μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει στο επίπεδο να σκέφτεται πολυεπίπεδα και όχι με τα πρώτα κείμενα.  
Δε μας το δίνουν, δε θα μας το δώσουν ποτέ. Έχουμε υποχρέωση, από κάποια στιγμή και μετά,  ο καθένας προσωπικά και ΜΟΝΟΣ, να το ψάξει, να το ψάχνει, με όποιο κόστος..Είναι προσωπική ευθύνη.  Ας την αναλάβουμε κάποτε, για εμάς και για όσους έρχονται πίσω μας. Έρχονται κι άλλοι. Δεν είμαστε μόνοι μας. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...